środa, 21 sierpnia 2013

Poradnik Kuchenny- Warzywa i Owoce jak nowe/ Kitchen guide- vegetables and Fruits like new


  Witam w kolejnej odsłonie blogowego działu "Poradnik Kuchenny"! Pierwszy post tego działu o Pianie z białek nie odniósł spektakularnego sukcesu, więc zastanawiam się na usunięciem tego działu lecz wszystko zależy od Was. Czy mam usunąć ten dział? 

 Ale zanim nastąpią te zmiany na ostatni ratunek przychodzą warzywa i owoce! ;) Za pewnie nie raz przyrządzaliście danie lub wypiek z owocami i warzywami, które po krótkiej chwili od obrania lub pokrojenia zaczynały czernieć (przez to, że zachodzi w nim osmoza).  Zachodzi ona między innymi w jabłkach, selerach, gruszkach i wielu innych półproduktach przez co nasze dania nie są już tak apetyczne. Jak wiadomo je się także oczami. ;)
 Jak zapobiec ciemnieniu:
  • Poprzez skropienie obranych lub pokrojonych surowców sokiem z cytryny,
  •  Zanurzenie surowca w czystej, zimnej wodzie lub w wodzie z dodatkiem cukru lub kwasu cytrynowego,


  • Dodatek majonezu, śmietany lub oleju do surówek,


  • Zanurzenie warzywa lub owocu w gorącej wodzie lub parze od 0,5 do 5 minut  (zazwyczaj używam tą metodę, po prostu zanurzam na parę sekund)

Oto wszystkie metody, aby nasze kolorowe warzywa i owoce dalej cieszyły nasze oczy kolorami w daniach i wypiekach. Proste sprawa, a jakie daje efekty! ;) 

________________________________________________
Hi guys from UK, USA, Germany and other nationality! Thanks for come to my web. To this moments I wrote only in Polish but I think about write to you in English in this same post or I will create new webside where I will write only in English. What do you think about this? I really waiting for you comments below! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za twój komentarz! To bardzo wiele dla mnie znaczy. :)