piątek, 2 sierpnia 2013

Muffinki z borówkami

Sezon na te maleńkie fioletowe cudeńka już się kończy, dlatego wykorzystuje każdy dzień, aby je wykorzystać lub choćby zjeść je z śmietaną i dużą ilością cukru, a mowa tu oczywiście o borówkach amerykańskich.

 

Muffinki pokrywa chrupiąca, złota skorupka, którą skrywa pod sobą pyszne borówki. Przepis jest bardzo łatwy do realizacji, wystarczy połączyć wszystkie składniki w misce, przełożyć do foremek i upiec, a później można się nimi rozkoszować, a domownicy na pewno będą zachwyceni! :)


Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenie
1/2 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru pudru ( wykorzystałam 1 i 1/4 zwykłego cukru)
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( dałam około 15g cukru waniliowego)


Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, a płynne do innego naczynia. Leiste składniki wlać do miski i zamieszać. Piec w temp. 180°C foremkach do muffinek przez około 15 minut, aż muffinki stwardnieją i staną się złociste. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za twój komentarz! To bardzo wiele dla mnie znaczy. :)