Przepis na te małe pyszności pojawił się u mnie już dawno temu, ale na pewno nie został i nie zostanie zapomniany! Muffinki zawsze wychodzą puszyste i smaczne, a kawałki roztopionej czekolady dodają nieziemski efekt. Muffinki polałam, bardzo łatwą do zrobienia polewą czekoladową. Powiedzcie stop polewą ze sklepu, bo o wiele lepszy rezultat możecie uzyskać sami w domu!
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru (dałam szklankę zwykłego cukru)
- 1 opakowanie czekolady mleczenej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki. Do dzbanka płynne. Płynne składniki wlać do miski z sypkimi składnikami. Zamieszać. Przelej do foremek lub papilotek do muffinek. Piecz w 180 ºC przez 15-20 minut lub do stwardnienia i ściemnienia muffinek.
Składniki na polewę:
- 4 łyżki cukru pudru
- czubata łyżka kakao
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
Wrzucić wszystkie składniki do garnka. Gdy margaryna się rozpuści, a wszystkie składniki się połączą. Odstaw polewę na 2-3 minuty. Polej, ostudzone muffinki.
Przepraszam, że tak długo nie dodawałam żadnego przepisu, ale lenistwo i dużo nauki wygrały ze mną. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba i będziecie zaglądać tu po więcej! Co sądzisz o efekcie końcowym wypieku?
Mniam! Śliczne zdjęcia c:
OdpowiedzUsuńDziękuję. :)
UsuńStarałam się, aby jako tako wyszły. ;)