Pyszne i zdrowe ciasto, które pamiętam z czasów dzieciństwa. Od niego zaczynałam piec swoje pierwsze wypieki. Krucha skórka, a w środku starta marchewka, czy może być coś lepszego w niecałą godzinę?
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki startej marchewki
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Cukier i jajka ubić do białości dalej mieszając wlać olej. Dodać mąkę z przyprawami i dalej ubijać. Na koniec dodać marchew i mieszać ręcznie do połączenia się składników. Piec około 50-60 minut w 180 °C.
P.S. Zapraszam do nowej zakładki "Przepisy", gdzie znajduje się zbiór wszystkich wykonanych na blogu ciast i innych wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za twój komentarz! To bardzo wiele dla mnie znaczy. :)