niedziela, 10 listopada 2013

Ciasto Marchewkowe

Pyszne i zdrowe ciasto, które pamiętam  z czasów dzieciństwa. Od niego zaczynałam piec swoje pierwsze wypieki. Krucha skórka, a w środku starta marchewka, czy może być coś lepszego w niecałą godzinę?  

 


Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Cukier i jajka ubić do białości dalej mieszając wlać olej. Dodać mąkę z przyprawami i dalej ubijać. Na koniec dodać marchew i mieszać ręcznie do połączenia się składników. Piec około 50-60 minut w 180 °C.


P.S. Zapraszam do nowej zakładki "Przepisy", gdzie znajduje się zbiór wszystkich wykonanych na blogu ciast i innych wypieków!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za twój komentarz! To bardzo wiele dla mnie znaczy. :)