środa, 7 maja 2014

Babeczki waniliowe z kremem maślanym

Pyszne, puszyste i bardzo łatwe babeczki już raz pojawiły się na moim blogu. Dziś powracają w innej lecz nie gorszej waniliowej wersji! Przepis z którego wypieki zawsze wychodzą i nie mówię tego dlatego, że dodaje taki przepis na bloga. Piekłam je wiele razy w wersji muffinkowej. Dziś postanowiłam dodać do nich krem maślany, który nie jest bardzo słodki i masło w nim nie dominuje. Kompozycja idealna! Kto się pisze?

( Drugi raz ze szprycą, więc nie wiem co z tego wyszło! Dajcie znać czy podołałam dekoracji ;)


Babeczki:
Przepis na babeczki znajdziecie tutaj! Zrobiłam je dokładnie tak samo oprócz dodania kakao i czekolady. Oczywiście można zrobić zgodnie z przepisem, wyjdą wtedy czekoladowe. :)


Krem maślany (Na polukrowanie około 12 babeczek)
  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 120g cukru
  • około 3 łyżki kakao
Jajka wbić do miski i gotować na garnku z wrzącą wodą. Ubijać je przez cały czas na parze dodając partiami cukier. Miksować na parze do czasu, aż masa będzie gęsta i ciepła. Zdjąć z garnka i dalej miksować, aż do ostygnięcia. W osobnej misce zmiksować masło na puszystą masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzone jajka. Po wymieszaniu można dodać kakao, aby masa nabrała ciemniejszego koloru lub innych barwników. Ozdabiać według własnej wyobraźni.

Co sądzisz o babeczkach? Wykonasz je samemu w domu? A jaki był twój ostatni wypiek?

4 komentarze:

  1. Pyszne - uwielbiam maślane kremy! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :) Ja lubię je dlatego, że pozostają w takim kształcie jak je wycisne szprycą. :)

      Usuń
  2. Mmm, wyglądają wspaniale :)
    Ja robię podobny krem, ale na samych białkach. Będę musiała wypróbować Twoją wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. :) Muszę spróbować twojej wersji następnym razem, a do mojej serdecznie zapraszam. :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za twój komentarz! To bardzo wiele dla mnie znaczy. :)