poniedziałek, 17 lutego 2014

Prosta Szarlotka!

  Prosty przepis na wyśmienite ciasto, które pokocha twoja rodzina! Delikatna pianka kryje pod sobą smaczne, rozpieczone jabłka z cynamonem, a to wszystko położone na kruchym cieście. Wszystko to upieczesz ze składników, które na pewno masz w domu! Przepis wykonywałam już dużo, dużo razy i za każdym razem wychodzi genialnie. Opanowałam go co do minuty, a jego wykonanie nie zajmie ci więcej niż godzinę czasu.

Składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
 Nadzienie:
  • 4-5 jabłek
  • około 1- 1,5 łyżki cynamonu
Piana
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka

Wykonanie:
 Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć  na stolnice. Wyrobić. Gdy wszystkie składniki się połączą, włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut. (Troszkę ciasta odłożyć na posypkę).
W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Podgotować wraz z cynamonem, aż jabłka będą miękkie. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec w 180 C około 20 minut lub aż ciasto nabierze złotego koloru.

Podczas pieczenia ciasta ubić pianę z białek. (Tutaj jak ubić dobrą piane z białek!) Kawałek zostawionego ciasta na posypkę należy przełożyć do naczynia i dodać do niego tyle mąki, aby zrobiła się z niej kruszonka. Gdy ciasto się upiecze nałożyć na niego jabłka oraz pianę z białek i ponownie piec około 10 minut, aż piana oraz posypka będą złociste.

Smacznego Dnia!

3 komentarze:

  1. Dzięki za przepis, dziś wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie , dzisiaj sprobuje go zrobic ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis udał się świetnie

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za twój komentarz! To bardzo wiele dla mnie znaczy. :)