Prosty przepis na wyśmienite ciasto, które pokocha twoja rodzina! Delikatna pianka kryje pod sobą smaczne, rozpieczone jabłka z cynamonem, a to wszystko położone na kruchym cieście. Wszystko to upieczesz ze składników, które na pewno masz w domu! Przepis wykonywałam już dużo, dużo razy i za każdym razem wychodzi genialnie. Opanowałam go co do minuty, a jego wykonanie nie zajmie ci więcej niż godzinę czasu.
Składniki:
Ciasto
Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka smalcu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru
- 4 żółtka
Nadzienie:
- 4-5 jabłek
- około 1- 1,5 łyżki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 białka
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnice. Wyrobić. Gdy wszystkie składniki się połączą, włożyć ciasto do lodówki na około 30 minut. (Troszkę ciasta odłożyć na posypkę).
W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce. Podgotować wraz z cynamonem, aż jabłka będą miękkie. Ciasto wyłożyć na blachę. Piec w 180 C około 20 minut lub aż ciasto nabierze złotego koloru.
Podczas pieczenia ciasta ubić pianę z białek. (Tutaj jak ubić dobrą piane z białek!) Kawałek zostawionego ciasta na posypkę należy przełożyć do naczynia i dodać do niego tyle mąki, aby zrobiła się z niej kruszonka. Gdy ciasto się upiecze nałożyć na niego jabłka oraz pianę z białek i ponownie piec około 10 minut, aż piana oraz posypka będą złociste.
Smacznego Dnia!
Dzięki za przepis, dziś wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie , dzisiaj sprobuje go zrobic ;)
OdpowiedzUsuńSuper przepis udał się świetnie
OdpowiedzUsuńProsty przepis na przepyszną szarlotkę :)
OdpowiedzUsuń