Lekki tort cytrynowy, którego masa dodaje kwaskowatości, a biszkopt równoważy smak, dlatego ciasto jest idealne jak w tym przypadku na tort urodzinowy lub orzeźwiający deser na upalne dni. Zrobienie go jest bardzo łatwe, a myślę, że efekt znakomity!
Biszkopt jest mojego przepisu, natomiast przepis na krem pochodzi ze strony mojewypieki.com
Ciasto:
Składniki:
- 4 jajka
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mąki kartoflanki
Po ostygnięciu, ciasto kroimy na 3 części, a następnie namaczamy je zaparzoną herbatą, by było bardziej miękkie.
Składniki na krem:
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki soku z cytryny (Dałam mniej sok z 2-3 cytryn)
- otarta skórka z 3 cytryn
- 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
- 4 jajka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 370 g masła, miękkiego
Wykonanie:W garnuszku zagotować szklankę mleka z cukrem. Drugą szklankę mleka zmiksować z mąką, jajkami i skórką z cytryny, na gładką masę. Następnie przelewamy ją do gotującego się mleka i energicznie mieszając cały czas, aby budyń cytrynowy zgęstniał (na małym ogniu). Odstawiamy do ostudzenia.Po wystudzeniu, miksujemy masę i powoli wlewamy do niej sok z cytryny.Masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać do niego ostudzony cytrynowy budyń, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie budyniu do masła może spowodować, że masa się zwarzy).
Masę odstawić do lodówki, aby lekko stężała.
Biszkopt przełożyć masą, udekorować tort wiórkami kokosowymi.
______________________________________________________W tym tygodniu planuje skupić się bardziej na daniach, niż na deserach.Jeśli macie propozycje jaki przepis mogłabym przetestować piszcie je w komentarzach.
Czy biszkopt kakaowy się nada i wpasuje do smaku tego kremu?
OdpowiedzUsuńBez problemu powinien się dopasować, choć nie robiłabym aż tak wyrazistego kremu i odpuściła kilka kropel z cytryny. ;)
Usuń