To była moja pierwsza historia z ciastem drożdżowym, ale na pewno nie ostatnia! Zawsze uwielbiałam jeść te ciasta lecz ich wykonanie zawsze wydawało mi się pracochłonne i potrzebujące dużo czasu. Dziś nareszcie przychodzę do was z tym przepisem. Ciasto jest pyszne, puszyste, a owoce dodają nutki słodkości. Serdecznie zapraszam do wykonania tego przepisu!
Składniki:
- 3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ok. 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
- 150g masła (roztopić) - u mnie 100g
- 42g drożdży świeżych
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.
Jajka, żółtko, cukier i cukier waniliowy zmiksować na puszystą masę.
Do miski wrzucić 3 szklanki mąki, ubite jajka, szczyptę soli oraz zaczyn. Wymieszać do połączenia się składników, dodać rozpuszczone zimne masło. Wyrób ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Przełóż ciasto do formy. Posmaruj białkiem, posyp owocami, odstaw do wyrośnięcia na 20-30 minut. Można posypać kruszonką. (Aby ja zrobić daje około 3 łyżki mąki, łyżkę masła, i łyżkę cukru i zagniatam).
(Przepis pochodzi ze strony uwielbiamgotowac.blogspot.com)
Ciasto na medal
OdpowiedzUsuń