Jeśli lubicie lekkie i puszyste ciasto z pysznymi letnimi owocami to ten przepis jest idealny dla was. Ciasto nigdy nie wychodzi zakalcowate, a jego wykonanie jest bardzo proste, przez co jest stworzone dla początkujących.
Ciasto można zrobić z każdymi owocami. Jako, że jest sezon na borówki Amerykańskie warto to wykorzystać i tak jak ja wykonać z nimi ciasto.
(Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki.com)
Składniki:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zamrożone lub świeże owoce
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i wymieszać. Dodać żółta, po kolei, ubijając. Stopniowo wlewać olej, mieszając. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy, mieszając ją powoli szpatułką lub łyżką.
Ciasto przelać do formy 30x20 cm (posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia). Na wierzch wysypać owoce. Piec w temp. 170ºC przez około 45-60 minut. Po wystudzenia można posypać cukrem pudrem.
Edit:
Przepis został przetestowany w TYM poście.
W sposobie wykonania jest olej, jednak w składnikach nie jest napisaneile tego oleju trzeba wlać do ciasta.
OdpowiedzUsuńDziękuję za spostrzeżenie błędu. Ile trzeba wlać oleju, już dodane. :)
UsuńOoo, to bardzo dziekuje. Myślałam o upieczeniu właśnie tego ciasta na niedzielę i juz myslalam, że nic z tega, ale w takim razie moge wrócić do planów :)
OdpowiedzUsuńTeż się cieszę. PO upieczeniu proszę o napisanie komentarza czy ciasto wyszło. :)
UsuńCiasto upieczone i jak dla mnie pyszne, puszyste, a równocześnie wilgotne. A co ważne ciasto łatwe i szybkie w zrobieniu :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że się udało i zapraszam do wypróbowania innych przepisów. :)
UsuńTeż mi się podoba to ciasto i chyba też się na nie skusze :)
OdpowiedzUsuńWidziałam link na MW do Ciebie, z ciekawości zajrzałam, smakowite zdjęcia, zapraszam też do mnie:
http://kuchennehity.blogspot.com/
Świetnie, że tutaj zajrzałaś. Wpadne też do ciebie. :)
Usuń